7 Λόγοι που το να έχεις Σκύλο σε Ωφελεί στην Υγεία σου

Share this article!

7. Οι σκύλοι μειώνουν το άγχος του ιδιοκτήτη τους

Υπάρχει ένας όρος που μπορεί να μην τον ξέρεις, τα σκυλιά-θεραπευτές. Είναι ιδιαίτερα γνωστά σε όλο τον κόσμο και αυτό που κάνουν είναι ότι είναι ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που παρέχουν στοργή και μια αίσθηση χαλάρωσης σε ανθρώπους που είναι στο νοσοκομείο, σε γηροκομεία, σε σχολεία κ.ά.

Όπως έχω ήδη αναφέρει, ακόμα και λίγα λεπτά με το κατοικίδιό σου είναι αρκετά για να σου ελαττώσουν το άγχος και την αρτηριακή πίεση και να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, 2 νευροχημικές ουσίες που παίζουν μεγάλο ρόλο στην ηρεμία και την ευημερία μας. Οι άνθρωποι που ζουν μέσα στο άγχος τα καταφέρνουν καλύτερα όταν υπάρχει στο σπίτι και ένας σκύλος και οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι μετριάζουν την ένταση και στο γραφείο και στα παντρεμένα ζευγάρια.

Ένας ακόμα συνηθισμένος λόγος για να έχει κανείς σκύλο είναι για την ασφάλεια του σπιτιού του. Ένα γάβγισμα είναι αρκετό για να αποτρέψει ληστείες και άλλες αντίστοιχες καταστάσεις ενώ παράλληλα οι ανεπτυγμένες αισθήσεις ακοής και όσφρησης του σκύλου μπορούν να ανιχνεύσουν πράγματα που εσύ δεν μπορείς και σε προειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους. Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις, είναι φυσικό ένστικτο για τον σκύλο να προστατεύει την οικογένεια και το σπίτι του.

Η παροχή τέτοιου επιπέδου ασφάλειας μπορεί να είναι πολύ σημαντική για κάποιον που ζει στην πολύ και έχει ζήσει μια ολόκληρη ζωή κάνοντας υποθετικά σενάρια στα οποία βρίσκεται σε κίνδυνο. Και αυτό δεν είναι κάτι που το κάνουν οι περίεργοι τύποι, αλλά ο μέσος άνθρωπος. Το άγχος στο σχολείο, στη δουλειά, κλπ. μπορεί να οδηγήσει σε αμφιβολία και ανησυχία για πιο βασικά πράγματα όπως η επιβίωση και η στέγη. Το ανθρώπινο μυαλό δουλεύει με έναν τρόπο που σε βάζει να φαντάζεσαι τα χειρότερα απλά για να ηρεμήσεις τον εαυτό σου με τη συνειδητοποίηση ότι δεν αφορούν εσένα.

Ακόμα και τότε λοιπόν, όταν εσύ θα αγχώνεσαι για την ασφάλεια του σπιτιού σου, ο παλιόφιλος ο Σκύλος σου θα είναι εκεί για σένα να σου παρέχει όλη την αίσθηση ασφάλειας που χρειάζεσαι, να σε ηρεμήσει και να σε βοηθήσει να διατηρήσεις γενικότερα μια καλή ψυχική και σωματική υγεία.